Regim de viata sanatos.
Desi o dieta vegetariana are numeroase beneficii pentru sanatate, consumul de carne poate fi si el recomandat atata timp cat incluzi si o multime de legume, potrivit unui nou studiu.
In acest studiu , cercetatorii au monitorizat cum anumite diete afecteaza tipul de bacterii predominante din
intestin, dar si nivelul de substante pe care anumite tipuri de bacterii le produc. Ei au descoperit ca cei care au urmat dietele pline cu legume au în general nu numai un nivel mai ridicat al bacteriilor de sol, dar au si un numar mai mare de molecule de tipul acizilor grasi cu lant scurt, pe care bacteriile din intestin le produc si care sunt benefice pentru sanatate.
E bine de stiut insa si faptul ca dietele care includ carne ( spre exemplu dieta Mediteraneana) nu inseamna un dezastru pentru sanatate neaparat.(despre dieta Mediteraneana am mai scris si aici. Subiectii din studiu care au urmat dieta Mediteraneana ( si au mancat putina carne ce-i drept),au avut de asemenea un nivel crescut de acizi grasi cu lant scurt .
„Dietele omnivore occidentale nu sunt neaparat daunatoare, atunci cand este inclus si un consum mai mare de legume” au scris cercetatorii ca o concluzie cu privire la studiul efectuat si publicat chiar astazi (28 Septembrie) in Jurnalul „Intestin si Sanatate”.
Intr-adevar, dovezile recente arata faptul ca oamenii care nu mananca foarte multa carne si cresc consumul de fructe si legume din dieta, au sanse mult mai mari sa dezvolte o comunitate de bacterii prietenoase organismului, potrivit lui Danilo Ercolini, initiatorul studiului, profesor microbiolog la universitatea Naples Federico II din Italia .
In studiul efectuat cercetatorii au recrutat vegetarieni sanatosi, vegetarieni si omnivori din diferite orase ale Italiei si au colectat informatii cu privire la dieta lor zilinica, alaturi de analize de urina si scaun. Cercetatorii au folosit apoi informatiile acumulate pentru a grupa subiectii in grupuri, in functie de cat de strans au urmat acestia o dieta apropiata de cea mediteraneana. De asemena au folosit si metoda secventierii ADN-ului pentru a determina tipurile de bacterii din intestin, dar si analiza chimica a metabolitilor, acizi grasi cu lant scurt si oxid trimetilamina.
Acizii grasi cu lant scurt sunt produsi de anumite tipuri de bacterii, atunci cand acestea digera fibrele insolubile, a declarat Erconlini. Cercetatorii au descoperit ca acest tip de molecule au joaca un rol de protectie impotriva mai multor tipuri de boli.
Studiul a demonstrat faptul ca persoanele vegetariene sau exclusiv vegane, dar si subiectii care au urmat o dieta apropiata de cea Mediteraneana au avut un nivel crescut de acizi grasi cu lant scurt in organism . Totusi indiferent de dieta aleasa daca aceasta se suplimenteaza cu suficiente fructe si legume, atunci cu atat mai bine.
Oxid trimetilamina pe de alta parte se formeaza doar atunci cand anumite tipuri de bacterii digera proteinele si grasimile si are un istoric strans legat fata de bolile de inima, au adaugat cercetatorii. Acest lucru a fost demonstrat in studiul efectuat si prin faptul ca persoanele care au consumat foarte multa carne rosie in comparatie cu cantitatea de legume, au avut un nivel foarte crescut de Oxid trimetilamina in analizele de urina.
Fabrica din intestinele noastre
„Puteti sa va imaginati bacteriile care traiesc in intestinul nostru ca muncitorii unei fabrici, iar materialele utilizate de catre acestia(alimentele ingerate), folosite pentru a crea un produs final” , a declarat Dr. James Lewis, medic gastroenterologist si profesor de medicina la Universitatea din Pennsylvania care insa nu a participat la studiile de fata.
Bacteriile intestinale influenteaza sanatatea noastra in multe feluri, insa este mult mai probabil ca substantele eliberate de acestea influenteaza starea de sanatate si nu bacteriile in sine. Poti beneficia fie de compusii benefici ca acizii grasi cu lant scrut, fie de cei daunatori ca oxid trimetilamina. Depinde de ce consumi cu regularitate, a mai adaugat Lewis.
Ercolini, a specificat pe de alta parte, faptul ca studiul realizat a constatat doar o asociere si nu o relatie de
tip cauza-efect intre dieta urmata si nivelul ridicat de acizi grasi cu lant scurt din intestin deoarece nivelul acestora poate varia si in functie de varsta si sex. Cercetari suplimentare vor fi necesare pentru a stabili modul în care dieta poate fi utilizata pentru a tinti anumite tipuri de bacterii din intestine.
Regim de viata sanatos
Referinte: news.yahoo.com
Livescience.com