Pietrele la rinichi sunt depozite mici şi dure care se formează în interiorul rinichilor sau în tractul urinar, fiind constituite din minerale cristaline şi săruri acide . Dimensiunile pot varia de la câţiva milimetri în diametru până la mărimea unei pietre mici.
Pietrele la rinichi sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale sângelui în urină și durere la nivelul bustului, flancului sau abdomenului.
Oricine este predispus la dezvoltarea calculilor renali, dar cei cu anumite boli și afecțiuni sau cei care sunt pe anumite medicamente prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Pietrele din tractul urinar sunt mult mai frecvente la bărbați decât la femei. În majoritatea cazurilor, aceștia se dezvoltă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani, iar cei care sunt susceptibili la atacuri de pietre la rinichi dezvoltă în mod obișnuit primul în jurul vârstei de 20 – 30 de ani.
Pietrele la rinichi se dezvoltă datorită scăderii volumului urinar sau a excesului de compuși ceea ce și formează piatră în urină. Cele mai multe pietre la rinichi sunt pietre de calciu într-o combinație cu fosfat sau oxalat. Alți compuși care pot forma pietre în tractul urinar includ fosfatul de magneziu de amoniu, cisteina aminoacidului și acidul uric.
Diferite condiții medicale pot crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi:
Guta crește în mod cronic cantitatea de acid uric în urină și sânge, ducând la formarea de pietre la rinichi din acid uric.
Hypercalciuria este o afecțiune moștenită ce este de vină pentru pietrele de la rinichi în peste jumăta=te din cazuri. În această stare, excesul de calciu este absorbit din alimente și excretat prin urină, unde formează pietre de fosfat de calciu sau de oxalat de calciu.
Bolile cronice cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul zaharat sunt, de asemenea, legate de un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.
Simptomele litiazei urinare
Este foarte important să solicitaţi o evaluarea medicală imediată, dacă experimentaţi:
– durere atât de puternică, încât nu puteţi să rămâneţi pe loc sau să găsiţi o poziţie confortabilă;
– durere însoţită de greaţă şi vărsături;
– durere însoţită de febra şi frisoane;
– sânge în urină (hematurie);
– dificultate sau imposibilitate de eliminare a urinei;
– transformări în aspectul și mirosul urinei
Deși unele pietre la rinichi produc rareori simptome, cei care suferă de această problemă declară adesea o durere debilitantă în partea inferioară a spatelui sau în abdomen. Această durere poate fi atât de gravă încât este adesea urmată de vărsături și greață. Mulți oameni descriu durerea drept cea mai gravă durere din viața lor.
Dacă tractul urinar este afectat de o infecție în plus față de aceasta, pot apărea frisoane și febră. Uneori sunt posibile simptome precum durerea testiculară, durerea penisului, urgența urinară și dificultatea de a urina.
În cazul unei singure pietre la rinichi, se recomandă să beți o cantitate mare de lichid pentru a permite îndepărtarea acesteia prin urinare și administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerii. Cu toate acestea, dacă piatra este prea mare, îndepărtarea chirurgicală ar putea fi singura opțiune.
Rețetă de sirop pentru topirea pietrelor la rinichi:
Ingrediente:
• 1 cană de sirop de arțar
• 250 grame de lămâie
• 250 g rădăcină de pătrunjel
• 250 grame ulei de măsline presat la rece
• 250 grame de miere organică
Instrucțiuni:
• Se taie lămâia și se amestecă împreună cu rădăcina de pătrunjel tăiată anterior.
• Se adaugă siropul de arțar, uleiul de măsline și mierea și iar se amestecă bine până se înmoaie compoziția.
• Se toarnă amestecul într-un borcan de sticlă.
• Mănâncă o lingură din acest amestec pe stomacul gol. Bea multă apă și alte lichide pe parcursul zilei.
Sursa: worldhealthynews.com/2017/07/18/potent-syrup-melting-kidney-stones/ , featured foto worldhealthynews.com