Cine nu stie sa prepare piure de catofi? Chiar daca pare ca e o mancare deloc complicata afla ca nu e de ajuns sa fierbi cartofii, sa-i pasezi, sa adaugi sare, unt si lapte.
Piureul de carofi este potrivit atat in perioada posturilor, cat şi in rest cand este servit pe post de garnitura si nu numai.
Pentru un piure facut ca la carte trebuie sa tii cont de sfaturile de mai jos!
1. Folosesti soiul nepotrivit de cartofi
Exista diferite tipuri de cartofi (pentru fiert, prajit şi pentru ambele situatii). Astfel, ar trebui sa optam atunci cand facem piure, pentru cartofii albi pentru fiert şi nu cei rosii care sunt buni pentru prajit. Altfel, cartoful potrivit pentru fiert se sfărâmă mai uşor şi oferă consistenţa potrivita.
2. Nu pui sare in apa
Ca si pastele, cartofii absorb apa si sarea. Daca vrei sa le dai un gust delicios, este cel mai bun moment in care sa-i sarezi.
3. Fierbi gresit cartofii
Cel mai bine este sa pui cartofii la fiert in apa rece. Daca-i arunci taiati cubulete in apa care fierbe, risti ca acestia sa se faca la suprafata si sa ramana cruzi in interior. Apoi, cel mai bine este sa-i fierbi la foc mic, astfel incat sa se faca uniform.
4. Pasezi cartofii cu mixerul
Cartofii conţin extrem de mult amidon iar produsele cu amidon nu trebuie amestecate excesiv pentru că se îngroaşă şi capătă consistenţă lipicioasă, în loc să fie uşor şi pufos. De aceea, în loc să folosiţi mixerul sau alt robot de bucătărie optaţi pentru o ustensilă manual, cum ar fi un zdrobitor pentru cartofi.
5. Nu folosesti unt rece dar pui unt topit
Untul trebuie adaugat direct in piure, astfel incat sa se topeasca direct in compozitie.
Spre deosebire de unt, laptele trebuie sa fie caldut atunci cand il adaugi in piure pentru ca, in caz contrar, raceste cartofii. Iar acestia sunt gustosi doar cand sunt proaspeti si fierbinti.
6. Nu pui destul unt
Chef-ul francez Joel Robuchon are o reţetă faimoasă de piure de cartofi, iar unul dintre secretele esenţiale este raportul cartofi-unt pe care-l foloseşte, de 2 la 1. Mai exact, pentru fiecare 450 de grame de cartofi adaugă 225 de grame de unt. Culmea este că, notează editorul culinar al publicaţiei Huffington Post, în ciuda cantităţii mai mult decât generoase de unt, piureul nu lasă senzaţia de gras. Atenţie mare în cazul celor care au probleme cu colesterolul.
Trucuri: 4 feluri in care sa folosesti piureul de cartofi ramas:
• Pune restul de piure intr-un amestec de chiftelute cu carne de peste.
• Foloseste piure simplu, fara smantana sau lapte in burgeri vegetarieni cu linte.
• Pune piure de cartofi ramas deasupra unei placinte gustoase cu carne.
• Daca insisti sa il manaci tot ca piure, da-i un gust nou si adauga cheddar si bacon
Surse: www.foodnetwork.com , foto Glory Foods via pixabay.com cc 2.0