SOCUL – Elimină toxinele din organism și infecțiile. Iată 3 Rețete care iți vor fi de real ajutor

Socul este o plantă care a fost folosită începănd cu mii de ani înainte, deoarcere are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Acesta tratează sinuzita, gripa, stresul și alergii respiratorii, dar sunt folosite și pentru efectul diuretic și calmarea iritațiilor. Florile de soc sunt folosite pentru calmarea durerii, pentru a stimula producția de urină și pentru a induce tranpirația. Scoarța este considerată un bun laxativ.

Ad

Beneficiile socului

Calmează tusea și iritația căilor respiratorii
Ajută în detoxifierea organismului
Previne infecții urinare
Reduce colesterolul „rău”
Întărește sistemul imunitar
Vindecă leziunile de la nivelul pielii

Utilizări medicinale

Florile și fructele de soc au calități expectorante și favorizează transpirația, ajutând astfel la scăderea febrei și la eliminarea toxinelor din organism. Datorită acestor efecte combinate, socul este util în tratarea răcelilor și gripei.

În 1990, cercetătorii bulgari au descoperit că socul are acțiune antivirală împotriva virusului herpes simplex de tip I (cauzator de abcese) și a virusurilor influenza, tipurile A și B. Dovezi clinice recente din Israel arată, de asemenea, eficacitatea socului împotriva diverselor tulpini gripale. Dacă este administrat în doze suficiente în timpul infecției, socul poate scădea mult timpul de recuperare după gripă.

Un studiu francez publicat in 1983 a demonstrat că preparatele din soc au efect diuretic. Fructele sunt ușor laxative.
Un decoct din flori de soc constituie o apă de gură sau o gargară pentru combaterea inflamațiilor gingivale și ale gâtului. Se pare că rădăcina este insecticidă – bursucii se masează puternic pe blană cu ea pentru a scăpa de păduchi. Decoctul, folosit topic, ar putea fi eficient împotriva pediculozei scalpului.

PREPARARE ȘI DOZAJ

În tratamentul gripei, răcelilor și guturaiului
INFUZIE: Puneți 2-5g de flori uscate la o cană de apa clocotită. Infuzați timp de 5-10 minute și strecurați. Beți cel puțin 3 căni pe zi.
TINCTURĂ (1:5 în alcool 25%): Luați 20 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.

În tratamentul inflamațiilor gâtului și gingiilor (gingivitā) sau ale gurii
DECOCT: Puneți 50g de flori la 1L de apă. Fierbeți timp de 5 minute, apoi lăsați amestecul să se răcească. Folosiți decoctul ca gargară sau ca apă de gură de 4-6 ori pe zi, mai ales după mese.

sursa: mai multe pe elixirul-sanatatii.ro, foto pixabay

Loc de comentat