Stearat de Magneziu – De ce trebuie să te ferești de el?

Stearat de magneziu
Stearat de magneziu

Ar trebui sa renunti la toate produsele care contin stearat de magneziu ca excipient. Industria suplimentelor, care include vitaminele, mineralele, produsele pentru controlul greutatii si suplimentele alimentare integrale, este una dintre industriile cu cea mai rapida crestere din lume.

Ad

Desi suplimentele de sanatate ar trebui vazute ca un mijloc de dezvoltare pozitiva de cele mai multe ori acestea demonstreaza contrariul.  Unele suplimente alimentare sunt facute utilizand nutrienti bio-disponibili care sunt dificil de digerat de enzimele noastre.

Altele contin nutrienti optimi, dar in doze atat de mici, ca am putea manca o bucatica de fruct si am obtine aceleasi beneficii.

Apoi sunt suplimentele produse adesea chiar de marea industrie farmaceutica, care contin ingrediente cu adevarat periculoase, precum substante modificate genetic, coloranti artificiali, materiale iradiate, dioxid de titan… si un ingredient ce teoretic suna benign, numit „stearat de magneziu”.

Stearatul de magneziu din suplimente si vitamine

Stearatul de magneziu din suplimente un ingredient daunator.

In ciuda numelui sau, stearatul de magneziu nu este o sursa alimentara a macromineralului esential, magneziu. Mai degraba este doar o sare care este creata atunci cand un ion de magneziu se leaga de acidul stearic, un acid gras cu catena lunga.

Compusul rezultat este un lubrifiant eficient, facandu-l ideal pentru producerea masei suplimentului, intrucat impiedica tabletele si capsulele sa se lipeasca unele de altele. Stearatul de magneziu este asa de eficient in aceasta privinta, inca este gasit intr-un procent estimativ de 90% din toate suplimentele cu vitamine .

Un studiu publicat in Jurnalul de Stiinte Farmaceutice a descoperit ca medicamentele care erau lubrifiate cu stearat de magneziu prezentau o micsorare a ratei de dizolvare, comparativ cu cele lubrifiate cu stearil fumarat de sodiu, un compus hidrosolubil.

Acest rezultat sugereaza ca stearatul de magneziu ar putea inhiba rata de absorbtie a suplimentelor alimentare. Un alt studiu publicat in Imunologia arata faptul ca acidul stearic ar putea suprima activitatea celulelor noastre ucigase de microbi, celulele T, ceea ce ar putea duce la „o pierdere a potentialului membranar si in cele din urma a functionarii si viabilitatii celulei” .

Evita suplimentele care contin Stearat de Magneziu

Poate cel mai important motiv pentru a evita stearatul de magneziu este totusi faptul ca este probabil contaminat. Acidul stearic din care este facut compusul are de obicei ca sursa uleiul hidrogenat din seminte de bumbac, care contine mai multe reziduuri de pesticide decat oricare alt ulei comercial (culturile de bumbac sunt stropite din greu si adesea si modificate genetic).

Si mai mult decat atat, procesul de hidrogenare este enorm de vatamator pentru structurile moleculare ale uleiurilor vegetale si le face toxice pentru consum.

Identificarea suplimentelor fara stearat de magneziu

Unica modalitate prin care putem fi siguri ca un supliment este calitativ, este sa citim cu atentie eticheta si sa fim siguri ca stearatul de magneziu si alti aditivi daunatori nu fac parte din ingredientele produsului.

Incercati sa cumparati suplimente alimentare care contin cat mai putini excipienti si stabilizatori posibil, chiar daca acestea vor fi ceva mai scumpe.

Referinte:
www.pacherbs.com/want-avoid-magnesium-stearate/
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.drrons.com
www.crnusa.org
preventdisease.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
viataverdeviu.ro/ce.naturalnews.com
www.naturalnews.com/046293_magnesium_stearate_health_supplements_harmful_additives.html – stearatul de magneziu

Loc de comentat