Fie ca va vine sau nu sa credeti, chiar putem face vin si din alte alimente, nu neaparat din struguri. Am aflat aceste retete de curand, asa ca m-am hotarat sa le impartasesc cu voi.
Mai jos puteti citi ce alte retete mai foloseau batranii, in trecut, pentru a face vin.
1.Vin din macese
Ingrediente:
– 2 kg de macese proaspete sau 1.5 kg maceste uscate;
– 3 kg de zahar;
– drojdie (de marimea unei nuci);
– 10 litri de apa.
Mod de preparare
Se spala bine macesele, se curata de codite, se zdrobesc si se pun intr-un borcan mare din sticla. Se adauga apa calduta (10 litri). Timp de trei zile, de trei ori pe zi, amestecati compozitia cu o lingura din lemn. Legati gura borcanului cu un tifon dublu si depozitati-l intr-o incapere cu temperatura constanta de 18-20 grade.
Dupa 6 saptamani, lichidul se va limpezi, asa ca este momentul sa il trageti, cu ajutorul unui furtun, intr-un alt borcan.
Nota: Aveti grija ca furtunul sa nu atinga fundul vasului, deoarece poate tulbura vinul! Depozitati vasul intr-un loc racoros.
Dupa alte 2 saptamani, vinul trebuie tras in sticle, astupate cu dopuri de pluta, dupa care trebuie pastrate, culcat, intr-un loc racoros si intunecat.
2.Vin din morcovi
Ingrediente:
– 1 kg morcovi rasi pe razatoare;
– ½ kg de zahar;
– Putina drojdie (cat un bob de mazare);
– O lamaie taiata bucatele;
– 4 litri de apa;
Mod de preparare
Zaharul trebuie dizolvat in apa, insa caramelizati 2 linguri de zahar, pentru culoare si gust. Adaugati morvocii si puneti totul intr-un borcan din sticla. Legati cu tifon si lasati la fermentat intre 2 si 3 saptamani. Amestecati de 2 ori pe zi cu o lingura din lemn, de preferat dimineata si seara, timp de 3 zile. Dupa ce preparatul a fermentat, procedati la fel ca in cazul vinului din macese.
3.Vin din visine
Ingrediente:
– 20 kg visine (fara samburi)
– 2 kg de zahar
Mod de preparare
Se pune totul intr-un borcan mare din sticla si se amesteca de 2 ori pe zi, cu o lingura din lemn, timp de 3 zile. Se lasa la fermentat o saptamana, dupa care se scot 10 litri in sticle. A doua parte trebuie extrasa in damigeana. Adaugati 15 litri de apa si 3 kg de zahar, peste borhotul ramas. Lasati la fermentat o saptamana.
Partea a doua extrasa in damigeana trebuie combinata cu partea extrasa a treia oara.
Totul se pune in sticle ceruite, bine inchise si se depoziteaza culcat, intr-un beci.
4.Vin din flori de salcam
Ingrediente:
– 15 litri de apa
– 1 kg flori de salcam
– 1 lamaie
– 1 bucatica de drojdie din bere (cat o nuca)
– 1 lingurita de sare
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un borcan si se amesteca timp de 3 zile, cu o lingura din lemn. Legati borcanul cu un tifon si lasati sa fermenteze 2-4 saptamani (pana cand se limpezeste). Extrageti in sticle si procedati asemeni instructiunilor vinurilor de mai sus.
5.Vin din paine
Ingrediente:
– ½ kg coaja de paine uscata
– 2,5 kg zahar
– Drojdie de bere (cat un bob de mazare)
– 10 linguri de apa
Mod de preparare
Legati borcanul cu tifon si lasati la macerat timp de 6 saptamani. Amestecat din cand in cand, cu o lingura din lemn. La final, trageti compozitia in alt borcan si puneti putin busuioc. Lasati alte 3 saptamani, pentru a se limpezi, dupa care mutati in sticle.
Cu drag,
Alexandra Ungureanu
Sursa: autor Alexandra Ungureanu, articol relatat de pentrusuflet.com, foto pentrusuflet.com
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”