Templul DACIC descoperit de arheologi în așa numitul „Ținut Secuiesc”, în Valea Zânelor

Una dintre cele mai mari concentrări de cetăți și așezări fortificate dacice se găsesc în așa-numitul „Ținut Secuiesc” reprezentat de județețe Covasna, Harghia și Mureș.

Ad

În mod surprinzător, cele mai multe cetăți dacice din această zonă au fost descoperite în secolul XIX de arheologi maghiari. Mai mult decât atât, ungurii au fost atât de preocupați de istoria geto-dacilor încât Sigismund Bathory, pe vremea lui Mihai Viteazul, se pretindea un „Principe al Daciei”, visul lui fiind unificarea Țărilor Românești sub numele Dacia pe care, desigur, urma să le conducă el.

Chiar mai mult decât atât, în urmă cu sute de ani au apărut și cărți în care ungurii și sașii se pretindeau urmași ai dacilor, pentru a-și justifica pretențiile istorice asupra Transilvaniei.

Astăzi, în condițiile în care este clar că despre o continuitate dacică, din punct de vedere istoric, pot vorbi doar românii, subiectul DACII nu mai este atât de plăcut pentru maghiari…

Ei bine, în acest context echipa de arheologi condusă de dr. Viorica Crișan, de la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj va relua într-o săptămână cercetarea arheologică de la cetatea dacică Valea Zânelor (Covasna) pentru a scoate la lumină un Templu Dacic descoperit în urmă cu trei ani.

Cetatea în sine a fost descoperită accidental în anul 1995 când o furtună care a răsturnat niște copaci și a adus la vedere zidurile acesteia.

Surse: cunoastelumea.ro/templu-dacic-descoperit-de-arheologi-in-asa-numitul-tinut-secuiesc-in-valea-zanelor/ surplusdesanatate.info/templul-dacic-descoperit-de-arheologi-in-asa-numitul-tinut-secuiesc-in-valea-zanelor/

Loc de comentat