Celebrul chirurg cardiovascular, inventator, profesor universitar, academician rus Leo Bokeria, in cadrul unui interviu televizat, a rasturnat perceptia despre dietele traditionale. Potrivit medicului, perceptiile noastre despre dieta sunt gresite. Iata ce a spus acesta:
„Un proverb spune ca micul dejun trebuie sa il mananci singur, pranzul sa il imparti cu prietenii, iar cina sa o dai dusmanilor.
Sa mananci micul dejun singur este un non-sens absolut, adica un mic dejun complet. inchipuiti-va numai, dvs. v-ati trezit, organismul incepe sa revina la starea de functionare activa, va asezati la masa, mancati o farfurie de carne, una de fainoase si beti un pahar mare de ceva. Apoi va imbracati si mergeti la munca – si apoi va mai asteptati ca munca dvs. sa fie eficienta?
Cu mult timp in urma, atunci cand a inceput colaborarea sovieto-americana, am observat ca unii chirurgi de renume, beau dimineata, in cel mai bun caz, o ceasca mica de cafea. Si atat! La pranz – o mica tartina. Iar seara cand reveneau acasa, mancau bine, si apoi mergeau sa inoate in piscina…
De aceea, trebuie ca micul dejun sa-l dai dusmanilor, la pranz ia o gustare, iar seara (dar nu seara tarziu) mananca bine, dupa care fa putin sport.
Conform observatiilor mele, in tarile cu populatii longevive, oamenii traiesc anume asa.”
Renuntarea la micul dejun – studiu
Ipoteza celebrului medic rus este confirmata de cercetarile recente ale savantului american David Levitsky de la Universitatea Cornell.
El a stabilit ca, daca renunti la micul dejun de cateva ori pe saptamana, kilogramele in plus vor disparea rapid.
El si-a confirmat teoria printr-un experiment, al carui scop a fost de a determina cantitatea de alimente consumate pe zi.
„Eu inteleg ca ideea de consum neregulat al micului dejun contrazice opinia generala conform careia micul dejun este o parte importanta pentru controlul greutatii corporale, dar noile date nu sustin acest punct de vedere. Bineinteles, asta se refera la oamenii sanatosi. in cazul in care o persoana are diabet zaharat sau hipoglicemie, ea are nevoie sa manance la micul dejun pentru a-si mentine nivelul de glucoza din sange”, a spus Levitsky.
Sari peste micul dejun? Risti sa faci diabet
Ce spune Organizatia Mondiala a Sanatatii
Dar cu declaratia chirurgului rus si a savantului american nu sunt de acord expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care, rezumand multe studii, incearca sa-i asigure pe toti de faptul ca daca o persoana care pana acum nu manca dimineata, incepe sa ia micul dejun, greutatea ei se normalizeaza si kilogramele in plus dispar treptat. Cu alte cuvinte, dejunul lanseaza procesele metabolice corecte si accelereaza metabolismul.
Sursa: articol relatat de ampress.ro/academicianul-rus-leo-bokeria-confirmat-de-un-savant-american-rastoarna-teoriile-despre-dieta-sanatoasa-sa-i-crezi-sa-nu/ foto ampress.ro