Țintaura sau „iarba de aur” – Planta de pe meleagurile românești cu o putere unică de curățare a organismului

Discutia de astazi este despre tintaura, o alta planta cu valente terapeutice deosebite pierduta in negura uitarii! Eu insami am trecut de nenumarate ori pe langa pe dealurile copilariei mele si am admirat frumusetea ei delicata, fara a banui insa ce comori ascunde.

Tintaura (Centaurium erythraea) este o planta ce creste in mod natural in Europa, Asia de Vest si Africa de Nord. In tara noastra creste in special in zonele despadurite, in tufisurile de la marginea padurilor, pe pajistile umede.

In antichitate, era cunoscuta ca „iarba de aur”, „fierea pamantului”, „aurin” sau iarba contra febrei.

Celtii credeau ca tintaura aduce noroc, iar practicantii medicinei pe baza de plante din Scotia obisnuiau sa prescrie preparate pe baza de tintaura pentru a vindeca muscaturile de sarpe precum si alte veninuri.

Ad

Este interesant de notat ca, in Evul Mediu oamenii considerau ca era o planta supranaturala, care ii proteja de spiritele rele departe.

Florile de tintaura sunt gravate pe mormantul renumitului poet englez William Wordsworth, care a fost un admirator al naturii.

Legenda spune ca numele plantei isi are originea de la grecescul „kentauros”, fiind asociat cu centaurul Chiron care era renumit pentru capacitatea sa de a recunoaste potentialul medical al diferitelor plante. Se crede ca planta a vindecat rana suferita de acesta de la o sageata otravita cu sange de hidra si ierburi. Pentru ca centaurul era prietenul nepretuit al oamenilor, l-a initiat pe Asclepios in tainele lecuirii oamenilor cu ajutorul plantelor.

Tintaura este considerata una dintre cele mai puternice plante cu efect depurativ ce traiesc pe meleagurile noastre. Pentru ca face curatenie generala in organism, este folosita primavara cand organismul are nevoie de detoxifiere si revigorare.

Cum o recunosti

Este o planta anuala sau bianuala, de 10-40 cm inaltime, cu tulpina dreapta, ramificata la partea superioara. La bază are o rozeta de frunze care se usuca după inflorire. Frunzele tulpinale sunt scurt petiolate, alungite cu 3-5 nervuri. Florile, de culoare roz, roz-purpuriu, mai rar albe, sunt grupate la varful tulpinii.

Actiune terapeutica

Tinatura are actiune tonic-stomahica, usor laxativa, antiinflamatoare, antipiretica, sedativa pentru sistemul nervos central, antibacteriana.

Modalitati de folosire

1. Pulbere

Se obtine prin macinarea plantei uscate cu rasnita electrica de cafea. Se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si cat mai reci, pe o perioada de maximum 3 saptamani.

Se foloseste in caz de:

hepatita virala de tip A, B, C – se iau patru lingurite de pulbere pe zi, in cure de o luna, cu 7-10 zile de pauza.
obezitate – ia o lingurita de pulbere cu jumatate de ora inaintea fiecarei mese timp de minim trei luni. Incearca sa tii pulberea in gura cateva minute si apoi inghitite-o cu apa

2. Tinctura

Pentru obtinerea ei ai nevoie de 20 de linguri de pulbere, 250 ml de alcool alimentar de 90 de grade si 250 ml de apa de izvor. Mesteca bine ingredientele, inchide ermetic si lasa la macerat 2 saptamani, avand grija sa agiti zilnic recipientul. Dupa trecerea celor 2 saptamani, filtreaza si depoziteaza in sticlute mici, inchise la culoare.

Se administreaza pentru:

diskinezie biliara – ia o lingurita de tincture diluata cu putina apa inainte cu 15 minute de fiecare masa, in cure de trei saptamani;
adjuvant contra giardiei – se administreaza o lingurita de extract, dupa care se ia la un sfert de ora medicamentul sau remediul natural prescris de medic contra acestei afectiuni
balonare, dispepsie – cu cinci minute inainte de a manca, se ia pe stomacul gol o lingurita de extract
febra la adulti- Contra acceselor de febra, indiferent de cauza lor, administreaza cate o lingurita de tinctura.

3. Sirop

Ca sa obtii siropul ai nevoie de 2 linguri planta maruntita la macerat, in 50 ml de apa (un sfert de pahar pe care le pui la macerat pentru 8-10 ore, apoi filtreazi si pui deoparte lichidul. Pui planta ramasa dupa filtrare in 50 ml de apa si o fierbi 5 minute cinci minute, apoi lasi sa se raceasca si filtrezi. Amesteci cele doua extracte si adaogi jumatate de kilogram de miere.

Este util in caz de:

febra la copii- li se administreaza siropul, 4-6 lingurite pe zi, dar nu mai mult de trei zile la rand.
adjuvant in leucemie – se tin cure cu sirop, de doua luni, cu doua saptamani de pauza. Se iau patru-sase lingurite pe zi, intre mese.

4. Infuzie combinata

Marunteste 2-3 lingurite de planta si pune-le la macerat in pa timp de 8-10 ore, apoi filtreaza si pune deoparte lichidul iar planta fierbe-o timp de 5 minute in 250 ml de apa. Dup ace se raceste, filtreaza si amesteca cele 2 lichide.

Se foloseste

intern in caz deiIntoxicatii alcoolice, intoxicatii cu substante chimice – se administreaza 1-2 cani de pe zi. Favorizeaza eliminarea toxinelor prin scaun, urina si transpiratie.
extern- bai pentru a trata oxiurii – baile sunt calde la 38-40 de grade Celsius.

5. Cataplasma

Ca sa pregatesti o cataplasma ai nevoie de o mana de frunze maruntite pe care sa le lasi la macerat in apa calda, la 40-50 grade, timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda. Aplic-o direct pe locul afectat, acoperindu-o cu un tifon si apoi pune o sticla cu apa cat mai fierbinte timp de o ora.

Este uila in caz de:

nevralgie sciatica -tratamentul se face in timpul crizelor de sciatica, de doua ori pe zi.
colici renale – se tine vreme de 2-4 ore, schimband bidoanele cu apa fierbinte, o data la 30-40 de minute, asa incat cataplasma sa ramana mereu calda.

Precautii si contraindicatii

Tintaura este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece poate produce contractii uterine. De asemenea, este contraindicata in doze mari (peste doua grame pe zi) persoanelor foarte slabite, casectice, deoarece efectul sau tonic amar foarte puternic este greu de suportat de un organism devitalizat.
Se administreaza cu prudenta in timpul crizelor biliare, intrucat poate produce contractii ale musculaturii netede si poate agrava durerile.

Este contraindicata deasemenea in gastritele hiperacide si in ulcerul gastric.

sursa: mai multe pe infuziedesanatate.ro
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”

Loc de comentat