Bicarbonatul de sodiu este nelipsit din casă, având numeroase întrebuințări și beneficii: rol de detergent (dezinfectant) în bucătărie, neutralizator de mirosuri neplăcute, ingredient nelipsit în patiserie, precum și în activitățile de grădinărit.
Bicarbonatul de sodiu are, însă, și numeroase virtuți medicale, ce pot fi folosite cu eficiență ca prim-ajutor.
BENEFICIILE TERAPEUTICE ale BICARBONATULUI DE SODIU
1. TRATAMENTE UZ INTERN cu bicarbonat de sodiu
- Aritmie cardiacă
Palpitațiile se vor opri dacă administrați ½ linguriță de bicarbonat de sodiu diluat în apă.
- Arsuri la stomac
Se ia o linguriță de bicarbonat cu un pahar de apă și câteva picături de suc de lămâie. Efectul durează doar 30 de minute, dar este instant.
- Artrită
Consumați ½ linguriță bicarbonat diluat în 300 ml apă, din 2 în 2 ore. Repetați procedeul de 4 ori pe zi, timp de 3 zile.
- Deranj stomacal
Puneți un vârf de cuțit de bicarbonat și un vârf de cuțit de sare într-o cană cu ceai de mentă. Nu are un gust plăcut, dar vindecă stomacul.
- Deshidratare
Se prepară o soluție din bicarbonat de sodiu și sare, astfel: ½ linguriță de bicarbonat și o linguriță de sare se dizolvă într-un litru de apă caldă. Se ia câte o lingură la fiecare 5 minute.
- Diabet
Se dizolvă o linguriță de bicarbonat în 250 g iaurt. Se consumă dimineața, pe nemâncate.
- Guturai
Bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă distilată se folosește la prepararea picăturilor pentru nas. Se pune un vârf de cuțit într-un pahar cu apă. Picurați în nări câteva pipete de soluție și, după 1 minut, curățați nasul. Procedura se repetă de 2-3 ori pe zi.
- Infecții urinare
Bicarbonatul de sodiu este de mare ajutor în combaterea infecțiilor urinare. Bând suficientă apă în care adăugați bicarbonat (1/2 linguriță la 300 ml apă), timp de 2-3 zile, vă veți reechilibra pH-ul organismului. Beți 8 pahare în 24 de ore.
- Răceală
La un pahar de lapte se pune o linguriță de bicarbonat. Se bea fierbinte, înainte de culcare.
- Tuse uscată
O linguriță de unt se amestecă cu o lingură de miere și 2 lingurițe de bicarbonat. Se ia câte o lingură dimineața, pe stomacul gol.
- Rău de mașină
Dacă suferiți de greață și aveți stări de vomă când vă deplasați cu mașina, luați la drum o sticluță cu soluție preparată din ½ linguriță bicarbonat diluat în 25 ml apă. Este foarte eficient.
- Ulcer stomacal
Bicarbonatul neutralizează surplusul de acid din stomac. Nu folosiți însă prea frecvent, ca să nu provocați, cu timpul, un efect invers, mărind cantitatea acidului secretat de stomac și degajând bioxid de carbon, care duce la alte ulcerații.
2. TRATAMENTE UZ EXTERN cu bicarbonat de sodiu
- Acnee
Se stoarce o jumătate de tub de pastă de dinți și se amestecă cu sucul unei lămâi. Se adaugă o linguriță de bicarbonat și se amestecă până când se obține o pastă omogenă. Se ung seara coșurile cu acest amestec și se lasă să acționeze peste noapte.
- Afte
Durerea provocată de afte este combătută aplicând pe ele o pastă groasă obținută din bicarbonat de sodiu și apă și lăsând să acționeze cât mai mult.
- Arsuri cu acid de baterie
Dacă vă atingeți pielea cu lichid de baterie de la mașini sau un alt produs acid, puneți imediat locul afectat sub un jet de apă rece, apoi pudrați din abundență cu bicarbonat.
- Arsuri ușoare
Trebuie tratate imediat. Umpleți un vas cu apă cât mai rece și adăugați bicarbonat. Înmuiați un tifon în lichid și aplicați-l pe zona afectată. Acționați cât mai rapid, ca să diminuați riscul formării de bășici.
- Ceară în urechi
Împiedicați formarea dopurilor de ceară în urechi, spălându-vă din când în când cu bicarbonat diluat în apă caldă. Folosiți o pipetă.
- Conjunctivită
Se spală ochii cu o soluție slabă de bicarbonat. Nu folosiți același tampon de vată de 2 ori.
- Dureri articulare
Se amestecă o lingură de untură cu o lingură de bicarbonat și o lingură de var nestins. Se lasă 24 de ore. Mai întâi se face o baie caldă a locurilor dureroase, după care se ung cu alifia astfel obținută și se acoperă cu o foaie de varză crudă, bătută ușor ca să zemuiască. Se învelește totul cu un șal de lână și se lasă peste noapte.
- Dureri de dinți
Într-o cană de 0,5 l umplută până la jumătate cu flori de mușețel, se toarnă apă clocotită, până se acoperă florile. Se pune pe foc și se lasă să clocotească 5 minute. Se adaugă și o lingură de bicarbonat de sodiu. Lichidul se lasă apoi să se răcească, cât să poată fi suportat a fi ținut în gură. După prima clătire, durerile sporesc în intensitate, dar după următoarele vor începe să dispară.
- Dureri în gât
Nimic nu ajută mai bine la tratarea durerilor în gât decât gargara cu soluție de bicarbonat de sodiu – 2 lingurițe la un pahar de apă caldă. Clătirile se fac de 5-6 ori pe zi.
- Gingii dureroase
Înmuiați degetul în apă, apoi în bicarbonat și frecționați ușor zonele dureroase.
- Hemoroizi
Se iau 4-5 rădăcini de hrean, se taie și se pun într-un vas cu 1,5 litri apă. Se fierb 4-5 minute. Se trage vasul deoparte și se adaugă, puțin câte puțin, 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Se acoperă cu un carton și în centru se face o gaură. Se pune vasul pe un scăunel și pacientul se așază deasupra găurii, astfel încât locul bolnav să se încălzească cu vaporii de apă degajați. Se poate înveli cu o pătură în acest timp. Tratamentul se face 7 seri la rând. Este foarte eficient.
- Infecții urinare
O baie de șezut cu bicarbonat de sodiu (1/2 pahar la 5 litri apă) combate durerea cauzată de infecțiile urinare.
- Întinderi de ligamente
Se prepară o fiertură din coajă de soc, în care se dizolvă o lingură de bicarbonat. Se aplică pe locul afectat.
- Înțepături de insecte
Folosiți soluție de bicarbonat (1/2 linguriță la un pahar cu apă), ungând de câteva ori pe zi locul înțepat. Inflamația va dispărea. Mai mult, bicarbonatul de sodiu nu permite microbilor să pătrundă în rană.
- Mâncărimi, eczeme
Bicarbonatul este un remediu excelent împotriva problemelor epidermei, precum mâncărimile, eczemele, iritațiile.
- Micoză
Faceți o pastă dintr-o lingură de bicarbonat amestecat cu apă. Aplicați-o, masând, pe locurile afectate, apoi clătiți și ștergeți bine picioarele. Le puteți pudra, apoi, cu puțină făină fină de porumb.
- Miros neplăcut al picioarelor
Se face o baie caldă la picioare, adăugând în apă bicarbonat. Neutralizează bacteriile responsabile de mirosul neplăcut.
- Negi
Preparați o pastă din bicarbonat de sodiu și ulei de ricin. Ungeți-vă de 2-3 ori pe zi sau aplicați un pansament.
- Picioare umflate
După o zi de stat în picioare, picioarele obosite și umflate pot fi tratate cu o soluție din 10 litri apă și 5 linguri de bicarbonat de sodiu. După 15 minute de stat cu picioarele în această soluție, veți putea dansa întreaga noapte!
- Protejarea smalțului dentar
Acizii prezenți în alimentele pe care le consumăm atacă, în timp, smalțul dinților, dar pot fi neutralizați dacă periem regulat dinții cu periuța înmuiată întâi în apă, apoi în bicarbonat de sodiu.
- Sinuzită
Se pune apă fierbinte într-un vas, adăugându-se o linguriță de bicarbonat de sodiu, un fir de busuioc și un fir de mentă. Pacientul se apleacă apoi asupra vasului și inspiră aburii, vreme de 2-3 minute.
- Reumatism, dureri de picioare
Se dizolvă 4 pachete cu bicarbonat în 5 litri de apă și se pun la încălzit până când lichidul fumegă. Apa se folosește pentru băi de picioare cât se suportă de fierbinți, seară de seară, timp de o lună. După uscare, picioarele se încalță cu ciorapi de lână. Acest remediu (baia fierbinte, în general) nu este recomandat pacienților cu varice.
CONTRAINDICAȚII ALE BICARBONATULUI DE SODIU:
– Este recomandat să utilizați bicarbonatul de sodiu pe cale internă cât mai rar (doar la nevoie, atunci când nu aveți alte variante la îndemână).
– Remediul nu trebuie utilizat prea des, fiindcă poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
– Nu se ia remediul dacă se ține un regim fără sare.
– Nu este recomandat femeilor însărcinate.
– Se consultă medicul sau farmacistul pentru a verifica interacțiunea bicarbonatului cu medicamentele pe care le luați (dacă este cazul).