TOGO și BALTO – câinii eroi care au reușit să traverseze teritoriul polar 1085 km și să salveze 10.000 vieți omenești

Anunt

În anul 1925, Coasta de Vest din Alaska a fost lovită de o epidemie de difterie și viața populației din Nemo, a multor copii și bătrâni era în pericol de moarte fără medicamentul necesar, care se afla la mare distanță.

Viața acestora depindea de trasportul medicamentului ,antitoxina difterică, care trebuia făcut în condiții crunte de ger ale Cercului Polar, cu temperaturi de – 65 de grade,vânturi puternice și zone muntoase cu stânci periculoase de traversat.

Togo și Balto sunt cei doi câini eroi, care au reușit să traverseze teritoriul polar 1085 km., datorită rezistenței, loialității și inteligenței lor și să aducă populației din Nome Alaska medicamentul salvator.

Anunt


TOGO ( 1913- 1929) , câine husky siberian de talie mică, lider de sanie, lider înnăscut , a fost lider 260 de mile și echipajul povestea că erau pe o bucată de gheață și nu puteau ajunge la mal, iar Togo , îndemnat de stăpânul său sare în apă și trage în lesă echipajul de pe crusta de gheață , sfoara se rupe și câinele se întoarce apucând cu dinții gheața , trăgând- o spre mal și salvează echipajul.

Al doilea câine husky BALTO preia conducerea după 260 de mile până la destinație devenind cel mai faimos câine. Presa a scris despre el și i s- a ridicat statuie lângă Grădina Zoologică din Tisch, dar Seppala , stăpânul câinilor , a fost nemulțumit și a dorit să fie apreciat și Togo , cel care a parcurs cea mai mare distanță și a condus sania.

Leonard Seppala , stăpânul celor doi câini spunea: ,, Nu am avut niciodată un câine mai bun decât Togo! Togo a fost cel mai bun câine care a mers vreodată pe traseul Alaskăi.,,

Povestea și isprava lor au făcut ca eroului Balto sa- i fie ridicată o statuie în Central Park din New York ,unde scrie: ,,Dedicat spiritului neîmblânzit al acestor câini polari care au tranzacționat releu antitoxine peste aproape o mie de mile de gheață brută, ape perfide și furtuni arctice de zăpadă din Nenana, pentru a aduce o ușurare în satul pustiu Nome în iarna anului 1925.,,

Scheletul lui Togo se află la Muzeul Peabody din Universitatea Yale.

Anunt

Povestea reală a câinilor husky eroi Tago și Balto , a fost transpusă pe ecran prin realizarea mai multor filme de- a lungul timpului.

surse: facebook.com si bbc.com/earth/story/20161014-in-1925-a-remote-town-was-saved-from-lethal-disease-by-dogs

Loc de comentat