Un păhărel de țuică fiartă poate avea efecte benefice pentru organism, au concluzionat cercetătorii americani. Pune sângele în mișcare, arde grăsimile și activează funcțiile biliare

Un pahar de tuica dat peste cap. Si inca unul tot asa, pana la fund. Dupa trei, patru paharele ti se impleticeste limba si nu mai stii cum te cheama. Minunata zeama de prune, tuica este o bautura alcoolica. Distilata in alambic, licoarea se obtine prin fermentarea prunelor.

Din acest motiv cand spui tuica, spui “suc numai de prune”, stiut fiind ca celelalte bauturi alcoolice obtinute din alte fructe cum ar fi: merele, perele, caisele, ciresele, piersicile, visinele, corcodusele sau zarzarele sunt rachiuri.

Ad

In functie de zona in care este facuta, tuica poarta si alte denumiri: horinca, palinca, rachie sau slibovita.

In functie de concentratia de alcool tuica este obisnuita, cea care are in jur de 24-28 grade, tuica batrana de 32-48 grade si horinca in jur de 50- 55 grade.

Cert este ca nicio tuica nu coboara sub 24% concentratia alcoolica.

La fel ca la vin si in cazul tuicii, vechimea ii confera valoare. Poate avea 3 ani vechime si atunci se cheama ca e o tuica batrana sau 7 ani vechime, adica o tuica extra.

Topeste grasimea de pe vase

Tuica insoteste mancarurile grase: o slaninuta, o friptura de porc sau un preparat traditional din carne se sting cu o gura de tuica.

Toate acestea se depun acolo unde nu ti-ai dori. Noroc cu zeama prunelor, ca are efect asupra digestiei si a metabolizarii grasimilor.

Si, daca mai vrei un argument in plus in favoarea consumului de tuica acesta vine de la cercetatorii americani, care au descoperit o enzima in tuica de pruna.

Enzima cu pricina reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii.

Prin urmare, daca bei zilnic 32 ml tuica de pruna, vei tine la distanta bolile de inima cauzate de arteroscleroza. Totusi, bauta in cantitati mai mari, tuica are efecte nefaste asupra organismului.

Tuica fiarta, in zilele friguroase

Medicii nu recomanda consumul de alcool in zilele friguroase. Cu toate acestea, romanii nu se abtin sa se incalzeasca cu un pahar cu vin fier sau o cana cu tuica fiarta.

Daca stai in casa, la gura sobei sau in pat la caldurica in perioada geroasa, poti gusta putina tuica fiarta in care sa pui zahar, o lingura de fulgi de ciocolata sau 2-3 cuisoare si 2-3 boabe de piper.
Nu te repezi s-o bei fierbinte! Daca o consumi calda, iti va face bine.

Va pune sangele in miscare, va activa functiile hepatice si biliare, fiind indicata in dischineziile biliare, in disfunctiile ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia, precum si in constipatiile cauzate de alimentatie.

Arde pranzul cu zeama de prune

Tuica, fiarta sau nu, se bea in cantitati mici, inainte de masa de pranz. Langa niste jumari de porc si ceapa rosie sau slanina si branza, tuica merge pe gat ca unsa.

Pe post de aperitiv inainte de un pranz copios, tuica ajuta la digestie.

Alege-o insa pe cea mai slaba si incearca sa nu bei mai mult de paharut de 50-60 ml (in cazul barbatilor) sau 25-35 ml (in cazul femeilor).

Daca esti servit la cina cu o tuica buna, chiar daca e ceva mai tare, pastreaza doza de 50 ml (pentru barbati), respectiv 40 ml (pentru femei).

Sub nicio forma nu mai bea tuica dupa terminarea mesei de seara. Si nici la prima ora, inainte sau dupa micul dejun!

Loc de comentat