Untul pământului este o plantă cu o tulpină ierboasă, lungă de până la patru metri şi care se agaţă de pietre şi de alte plante, de unde şi una dintre denumirile sale populare de „viţă neagră”. Această plantă este un leac vechi în medicina populară empirică. Numele popular,”iarba femeilor bătute”, este mai mult decât sugestiv în ce priveşte rolul terapeutic al plantei.
Era folosită pentru tratarea loviturilor, traumatismelor, durerilor reumatice, dar şi pentru întărirea organismelor slăbite. Vă întrebaţi unde găsiţi şi cum recoltaţi untul-pământului? Planta creşte mai ales în regiunile sudice ale ţării, la marginea pădurilor, în luminişuri, pe lângă garduri verzi. Rădăcina sa imensă este foarte dificil de scos. După ce reuşiţi să o dezgropaţi se spală în apă rapid, pentru a nu pierde din substanţele sale foarte vâscoase. Se foloseşte cel mai adesea proaspătă, pentru aplicarea direct pe piele sau pentru prepararea tincturii.
Ce este untul pământului şi cum acţionează
Fitoterapia cu produse pe bază de untul pământului are acţiune antiinflamatorie, decongestivă, analgezică, antireumatică, asemănătoare medicamentelor antiinflamatorii de sinteză chimică, stimulează circulaţia locală, are acţiune diuretică şi purgativă.
Indicaţii terapeutice
Trebuie spus că untul-pământului se foloseşte doar extern, intern producând tulburări digestive şi nervoase destul de grave. Utilizările sale, verificate de medicina populară, vă pot scăpa de durerile de spate, sinuzită, pneumonie, reumatism articular, gută, osteoporoză, lombosciatică, artrită, spondiloză cervicală, dureri de menisc acute sau cronice, zona Zoster, traumatisme, hematoame, degerături, deformări osoase, monturi, artroze (coxartroza, gonartroză), dermatoze purpurice, acnee.
cum se administrează
Untul pământului conţine alcaloizi, saponine, oxalat de calciu, histamină, flavonoizi, vitamine A, C, B complex, săruri minerale de calciu, magneziu, sulf, mangan, zinc, acizi graşi mono şi polinesaturaţi, alantoină şi taninuri. De la această plantă se foloseşte cu precădere rădăcina. Proaspătă se poate utiliza sub formă de cataplasme. Infuzia din rădăcină sau macerat la rece se foloseşte sub formă de comprese locale. Tinctura se foloseşte sub formă de comprese sau masaj local.
Contraindicaţii
Nu folosiţi untul pământului dacă aveţi pielea sensibilă. Rădăcina plantei poate provoca puternice reacţii alergice cutanate la persoanele cu pielea sensibilă. Se foloseşte la început cu prudenţă, doar pe o porţiune restrânsă de piele. Aplicaţia continuă doar dacă nu apare senzaţia de arsură puternică şi dacă nu intervin leziuni la nivelul pielii. Datorită toxicităţii nu este recomandat consumul în uz intern.