Urticaria la frig – de ce apare și cum se tratează această alergie?

Urticaria la frig este o reacție a pielii, declanșată de expunerea la temperaturi scăzute. Această problemă se manifestă prin iritație cutanată și prurit și afectează cu precădere tinerii.

Deși această problemă de sănătate poate să apară și la alte vârste, tinerii adulți sunt cei mai afectați de urticaria la frig. Simptomele pot să difere de la un pacient la altul, însă, în cazurile cele mai severe, contactul cu temperaturile foarte joase poate determina chiar și scăderea bruscă a tensiunii arteriale și leșinul.

Ce este urticaria?

Urticaria este o erupție cutanată de culoare roșie, care generează mâncărime, fiind uneori declanșată de un alergen. Când apare o reacție alergică, organismul eliberează o proteină numită histamină, iar din micile vase de sânge cunoscute sub numele de capilare se scurg lichide. Lichidul se acumulează în piele și provoacă o erupție cutanată. Statisticile arată că urticaria afectează în jur de 20% dintre oameni la un moment dat în viața lor.

Ad

Factorii declanșatori pentru urticarie sunt de mai multe feluri, printre aceștia numărându-se unele medicamente (de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene), unele alimente (nuci, scoici, ouă etc.) sau aditivi alimentari, unele infecții virale sau bacteriene. Alți factori declanșatori pentru urticarie sunt latexul, polenul, unele plante, mușcăturile anumitor insecte, expunerea la soare sau la temperaturi extreme, foarte mari ori foarte mici.

Ce tipuri de urticarie există?

Urticaria este de mai multe tipuri, fiind clasificată în primul rând în funcție de durata sa în: acută (cu durata sub 6 săptămâni și adesea dispărută în câteva ore până la zile) și cronică (cu durata de peste 6 săptămâni). Urticaria cronică poate fi spontană sau indusă. Urticaria indusă poate fi de mai multe tipuri, printre care: dermografism simptomatic, urticarie la frig, urticarie colinergică, urticarie contact, urticarie la presiune, urticarie solară, urticarie la căldură, urticarie acvagenică.

Din ce cauze apare urticaria la frig?

Nu se cunoaște cauza exactă care declanșează urticaria la frig, însă în mod cert factorul declanșator este temperatura foarte scăzută la care se expune persoana afectată. O persoană este mai susceptibilă să sufere de urticarie la frig dacă:

  • Este un adult tânăr. Cel mai frecvent tip – urticaria la frig dobândită primară – apare cel mai frecvent la adulții tineri.
  • Are o problemă de sănătate subiacentă. Un tip mai puțin obișnuit – urticaria la frig dobândită secundară – poate fi cauzat de o problemă de sănătate subiacentă, cum ar fi hepatita sau cancerul.
  • Are anumite trăsături moștenite. În cazuri foarte rare, urticaria la frig este moștenită. Acest tip familial provoacă simptome dureroase și asemănătoare gripei după ce persoana se expune la frig.

Ce simptome are o persoană cu urticarie la frig?

Simptomele urticariei la frig diferă în funcție de severitatea afecțiunii. În cele mai multe cazuri, principalul simptom este apariția unei iritații sau umflarea pielii în urma expunerii la frig, fie că vorbim despre aer prea rece, fie că vorbim despre apă foarte rece. Erupția cutanată apare între 2 și 5 minute după expunerea la temperaturile joase și persistă în jur de 1-2 ore. Temperaturile la care erupția este declanșată sunt, de regulă, mai mici de 4 grade Celsius.

Pot apărea însă și alte simptome precum:

  • Durere de cap
  • Anxietate
  • Senzație de oboseală
  • Leșin
  • Palpitații
  • Respirație șuierătoare
  • Dureri articulare
  • Hipotensiune.

În cazuri grave, extrem de rar, poate apărea șocul anafilactic. Anafilaxia este o reacție alergică severă care poate afecta întregul corp, poate duce la dificultăți respiratorii grave și la pierderea cunoștinței. Poate fi fatală dacă nu este tratată rapid. Este necesară asistență medicală imediată dacă apar simptome precum greață și vărsături, umflarea gurii, limbii, buzelor și gâtului, provocând dificultăți de respirație, dacă pielea devine rece, inima bate repede, apar amețeala sau leșinul ori un sentiment brusc de anxietate intensă.

Cum se diagnostichează urticaria la frig?

Dacă observi că ai simptome care pot fi asociate cu urticaria la frig, e indicat să mergi la medic. Acesta va stabili dacă există o cauză ascunsă a urticariei sau frigul este singura cauza depistată. În cazuri grave, dacă respirația e îngreunată și pacientul pare să intre în șoc anafilactic, este important să se apeleze la ajutor medical de urgență.

Medicul va stabili diagnosticul de urticarie la frig cu ușurință, prin aplicarea unei comprese reci pe piele. Dacă apare erupția cutanată, diagnosticul este stabilit. De obicei, compresa e aplicată pe braț. Dacă medicul bănuiește că urticaria la frig a apărut pe fondul unei alte afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune sau infecțiile, va face o serie de teste și analize. Acest lucru se întâmplă destul de rar.

Ce opțiuni de tratament există pentru urticaria la frig?

Nu există un tratament care să vindece urticaria, însă în unele cazuri, aceasta dispare de la sine după câteva săptămâni sau luni.

Este foarte important că urticaria la frig să fie prevenită de pacientul care știe că are această problemă. În acest sens, persoana va evita expunerea la temperaturi foarte scăzute, în măsura în care acest lucru este posibil. De pildă, acesta nu va înota într-o piscină cu apă neîncălzită și nici în lacuri sau în râuri.

Tratamentul profilactic pe bază de antihistaminice este recomandat atunci când expunerea la temperaturi scăzute nu poate fi evitată.

Uneori, și omalizumabul este folosit pentru tratarea urticariei la frig. Cu toate că este un medicament pentru tratarea astmului, s-a dovedit eficient atunci când alte tratamente pentru urticaria la frig nu au funcționat.

În cazurile severe, medicul poate recomanda pacientului să aibă la îndemână adrenalină autoinjectabilă, astfel încât să fie pregătit dacă se declanșează șocul anafilactic.

Antibioticele și tratamentul hormonal sunt, de asemenea, folosite uneori în tratarea urticariei la frig.

Prognosticul pentru pacientul cu urticarie la frig este încurajator: peste 50% dintre cei care suferă de această afecțiune se vor vindeca de la sine sau vor înregistra o ameliorare în decursul primilor 5-6 ani.

Urticaria la frig poate afecta calitatea vieții pacientului, de aceea e posibil că acesta să se confrunte cu anxietate și depresie apărute pe fondul acestei boli cronice. Un psiholog poate ajuta pacientul să își accepte mai ușor diagnosticul și să se obișnuiască cu stilul de viață impus de o asemenea afecțiune.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: doc.ro

Loc de comentat