Tratamentul cu veninul de albine este cunoscut din cele mai vechi timpuri, tocmai pentru că vindecările sale miraculoase, uneori chiar în situații extreme. De cele mai multe ori primim de la medici răspunsuri prin care ne spune durata mica de viata pe care o mai avem de trait. In alte situatii ne spune ca boala pe care o avem necesita neapărat operația, parca arătând spre buzunarul lor mare. Bineînțeles sunt cazuri puține in care medicii ne îndruma si către vindecarea naturala, cu plante, fructe si produse apicole.
Aproape fiecare dintre noi a fost cel puţin o dată înţepaţi de o albină. Veninul acesteia este însă foarte benefic, spun specialiştii care au descoperit că acupunctura, dar şi produsele pe bază de venin ne întăresc sistemul imunitar, ne scapă de durerile articulare, dar şi de anemie.
Arma albinelor, acul, conţine un venin deosebit de folositor organismului uman, chiar dacă înţepătura declanşează o reacţie nu tocmai plăcută pe moment. Albina nu este de regulă agresivă şi atacă doar dacă se simte ameninţătă, de regulă înţepând persoanele agitate, cele care transpiră abundent sau sunt mult prea parfumate, dar şi pe cei care se îmbracă în culori tari. Dacă este administrat în doze mici, specialiştii spun că din tratamentul cu venin se pot obţine rezultate foarte bune în tratarea si vindecarea multor boli.
„Din cele mai vechi timpuri oamenii au constatat că articulaţiile dureroase devin indolore, deci nu mai dor, în urma înţepăturilor de albine. O înţepătură de albină declanşează o reacţie locală sub forma unui edem, a unei inflamări care poate să dureze de la trei minute până la trei ore, însă tocmai acest lucuru determină punerea în mişcare a sistemului imunitar care nu poate avea decât efecte benefice asupra stării noastre de sănătate”, explică pentru Adevarul.ro, medicul specialist în medicină de familie şi apifitoterapie Liana Strâmb, noteaza si stiinta-mister.ro
Cu toate că, la prima vedere, veninul nu pare o substanță foarte complexă, mai ales că cei mai mulți dintre noi fugim de înțepăturile de albine deoarece sunt dureroase, specialiștii susțin exact contrariul.
“În venin albina are o serie de substanţe histamino-reglatoare care vor avea efecte asupra sistemului imunitar. Înţepătura produsă de o singură albină nu poate să producă decât în cazuri extreme decesul persoanei înţepate, există însă o situaţie în care albină să ne înţepe la baza limbii şi atunci vorbim de o situaţie în care viaţa ne poate fi pusă în pericol. De altfel, decesul unei persoane cu reactivitate normală la veninul de albine poate surveni doar dacă persoana este înţepată de aproximativ 500 de albine o dată, în acelaşi timp”, spune specialistul în apifitoterapie.
Spre deosebire de viespe, albina se sacrifică atunci când înțeapă, pentru că i se rupe partea abdominală şi ulterior va deceda, însă cei care se ocupă cu acupunctura susţin că există o tehnică specială prin care se acţionează asupra zonei cu probleme. Persoanele care practică tratamentul cu venin de albine au afirmat că simt cum organismul întinereşte, devine mai viu, iar durerile sunt diminuate sau chiar eliminate.
Dupa cum spun specialiștii, 50% din bolile oamenilor sunt din prea putina activitate simpatica (sistemul activator) si prea multa activitate parasimpatica (somn, mâncat, digestie), iar corpul devine mai greu, mai putin inert (pe unele părți). Aici intervine veninul de albine care pune în mișcare componenta simpatica a sistemului nervos vegetativ
surse: stiinta-mister.ro, adevarul.ro si mieresabadus.ro