Probabil că deja ai văzut titlurile principale: Vulcanul Etna din Italia a împrăștiat o cantitate impresionantă de lavă în timpul celei de-a doua erupție a sa din acest ultim an (căci acum sunt două la număr).
Vulcanul Etna este cel mai mare și cel mai puternic vulcan din Europa și erupția lui reprezintă un pericol pentru traficul aerian și, posibil, pentru localitățille și casele care se află în apropierea sa, pe cei mai joși versanți ai muntelui.
Erupțiile vulcanice nu sunt așa rare cum oamenii cred că sunt. Cu toate că Etna este ultimul vulcan a cărui erupție a ținut prima pagină a ziarelor, sunt o mulțime de alte erupții care au loc peste tot în lume.
Practic, vulcanii erup oriune, iar pentru a da câteva exemple: singurul vulcan din India este din nou activ dupa 150 de ani și se așteaptă ca patru dintre cei mai importanți vulcani din Islanda să erupă în curând. Acest lucru ridică întrebarea: Oare se întâmplă ceva în inima pământului?
Care vulcani au erupt sau sunt periculos de aproape să o facă?
Conform Vulcano Discovery, 35 de vulcani din întreaga lume sunt în plin proces de erupție chiar în acest moment sau au erupt în ultima perioadă.
Sunt chiar mai mulți vulcani care avertizează că vor erupe în curând și milioane de alți vulcani care sunt activi, lucru care înseamnă, tehnic, că pot erupe în orice minut(lucru care este, însă, improbabil).
Conform USGS: ” Oamenii de știință folosesc termenul de magmă pentru roca topită din interior și lavă pentru roca topită (și care conține gaze) care ajunge până la suprafața pământului.” În acest moment, există ceva în interiorul pământuui care face ca magma dintr-un număr mare de vulcani de pe întreg globul să fie impinsă spre suprafață.
Una dintre ultimile erupții este cea a vulcanului Etna. Pe data de 27 februarie 2017, vulcanul activ, care se află pe coasta de est a Siciliei, Itlaia, a rupt. Vulcanul are o înălțime de 3329 metri, rerezentând cel mai înalt vulcan activ din întreaga Europă. În oraș, a fost declarat cod galben de alertă și după cum planurile de urgență ale municipalității au recomandat, a fost pus un ordin de restricție ca nimeni să nu viziteze vulcanul. Cu toate că nu au fost victime, erupția acestui vulcan încă reprezintă o cauză de îngrijorare, răspândind frică în întreg orașul.
Vulcanul de pe Insula Barren, singurul vulcan activ al Indiei, a devenit recent din nou activ, după ce a fost inactiv în ultimii 150 de ani. A erupt timp de patru ore în ianuarie 2017. Acest vulcan este deosebit de bătrân, el erupând prima dată în 1787. Dar de ce s-a trezit?
Conform geofizicianului Pall Einarsson, patru dintre principalii vulcani din Islanda se arată a fi din ce în ce mai activi, acest lucru indicând că vor erupe în curând. Unul dintre acești vulcani, Katla,a înregistrat cea mai intensă activitate pe care aceștia au avut în ultimile patru decenii.
Mai devreme în această lună, Vulcanul Sinabung din Indonezia, aflat în provincia Sumatra, aflată în nord, a erupt de șapte ori în cursul unei singure zile. Turiștii și localnicii poartă măști pentr față, ochi și gură pentru a preveni expunerea directă la cenușa vulcanică, iar mii de localnici au fost relocați. Erupția vulcanului Sinabung a reprezentat a zecea erupție vulcanică ce a avut loc în cursul unei săptămâni.
Pe 25 februarie 2017, Vulcanul de Foc din Guatemala a erupt și el. A fost, de fapt, deja a doua lui erupție din acest an. Vulcanul Kilauea din Hawaii a produs, în seara Anului Nou, ceea ce localnici numesc un ”furtun de foc” , care este încă în desfășurare. Suntem multe alte exemple de vulcani care erup pe întreaga planetă, unii dintre ei numărându-se printre vulcanii la cere nu ne așteptăm să o facă.
Pentru ca totul să fie clar, trebuie să menționăm că aceste erupții vulcanice nu au nicio legătură cu locația geografică, după cum sunt sigur ca v-ați dat deja seama, având în vedere că Islanda și Indonezia sunt foarte departe una de alta. Este clar că există o altă cauză care duce la creșterea activității seismice în întreaga lume.
Cât de mare este această creștere a activității seismice?
Să privim cum arată activitatea vulcanică din acest secol față de cum a arătat în secolul trecut.
În trecut, se presupunea că schimbările climatice sunt cele care provoacă erupțiile vulcanice. De-a lungul ultimilor milioane de ani, în timpul schimbărilor climatice extreme, topirea rapidă a calotei glaciare a dus la creșterea nivelului mării, lucru care duce la creșterea numărului de erupții vulcanice. Totuși, se poate ca aceasta să nu fie tocmai cauza acestor fenomene actuale, erupțiile vulcanice neavând mereu loc imediat după ce au loc schimbări climatice. Este nevoie de un timp mort de aproape o suta de ani între momentul în care au loc schimbările climatice și cel în care au loc erupțiile care rezultă din aceste schimbări.
Chiar dacă nu se cunoaște cauza pentru care atât de mulți vulcani au început dintr-o dată să erupă, cred ca este crucial să înțelegem extensia problemei și să reflectăm asupra schimbărilor pe care le-am făcut de-a lungul ultimilor câteva secole.
Sunt o mulțime de ”super vulcani” care ar putea afecta în mod negativ și omorî milioane de oameni, unul dintre ei fiind vulcanul ”Campi Flegrei” aflat în Italia. Mulți oameni au uitat cât de devastatoare pot fi erupțiile vulcanice; în cele din urmă, întregul oraș Pompei a fost distrus de una.
Așadar, ce schimbări am făcut pentru ca toți acești vulcani să înceapă să erupă? Nu este un secret că societatea ca întreg tratează mediul înconjurător într-un mod îngrozitor; realizăm excavații, exploatăm resursele din mediul nostru și pretindem că suntem stăpânii acestuia doar pentru a-l distruge. Pentru mine, dintr-un punct de vedere energetic, aceste erupții ar putea fi o reflecție a felului în care tratăm mediul înconjurător. Dacă tu ai fi tratat rău și exploatat constant, nu și tu te-ai prăbuși?
sursa: anonews.co