Ai alunite pe corp? Atunci trebuie neaparat sa stii asta! Iata semnele si tipurile de alunite prin care recunosti cel mai temut cancer de piele

Deși cancerul de piele poate fi un diagnostic foarte înfricoșător, aceasta forma a bolii este, totuși, considerata a fi adeseori cel mai ușor de tratat, cu condiția sa fie depistata la timp. Verificarea atenta a existentei unor eventuale simptome de melanom te poate ajuta sa te conectezi mai mult la trupul tău si sa conștientizezi mai bine riscurile cancerului de piele.

Ad

Cu toate ca oricine se poate îmbolnăvi de cancer, chiar si fara o expunere substanțială la soare, exista anumiti factori de risc care ar trebuie sa te puna in alerta. Un studiu din cadrul Institutului European de Oncologie raporteaza ca expunerea la soare in copilarie poate fi un factor anticipator important al riscului de melanom, chiar mai important decat expunerea la soare din perioada varstei adulte.

Istoricul familiei este, de asemenea, un factor determinant in estimarea riscului de melanom. Daca cineva din familia ta a fost candva diagnosticat cu cancer de piele, este important sa fii vigilent si tu cu privire la aceste probleme. Fa controale dermatologice frecvente, utilizeaza mereu creme de protectie solara si familiarizeaza-te bine cu simptomele melanomului. Cei cu pielea foarte alba benificiaza de mai putina protectie naturala impotriva radiatiilor solare, ceea ce duce la un risc crescut de melanom. Cu toate acestea, culoarea pielii nu este un criteriu decisiv in dezvoltarea acestei forme de cancer, asa ca este important sa nu ignori riscurile expunerii la soare doar pentru ca ai o piele mai inchisa la culoare.

Simptomele melanomului

Constientizarea este cea mai buna arma impotriva melanomului, deoarece diagnosticarea la timp poate creste cu mult eficienta procedurilor de tratament existente la ora actuala. Se recomanda sa urmaresti daca in ultima vreme ti-au aparut alunite noi, sau daca alte alunite mai vechi si-au modificat aspectul sau dimensiunile. Iata toate semnele care pot sa indice nereguli, astfel incat sa stii cand e nevoie sa mergi la dermatolog pentru un control de specialitate al alunitelor problematice:
alunite cancer
•A: Asimetria: Aspectul asimetric al unei alunite indica adeseori o activitate canceroasa.
•B: Marginile zdrentuite sau denivelate: Alunitele cu margini zdrentuite, denivelate sau aspre trebuie supuse imediat unui control de specialitate.
•C: Culoarea: Atat timp cat o alunita are o culoare uniforma pe toata suprafata ei, nu ai de ce sa iti faci griji. Daca, in schimb, alunita este de mai multe culori, trebuie sa mergi la un control dermatologic.
•D: Diametrul: Un diametru mai mare de 6 mm inseamna ca o alunita ar putea necesita un control de specialitate.
•E: Evolutia: Orice modificari legate de aspectul alunitelor reclama un control dermatologic. Acestea includ modificarile de dimensiuni, de culoare, sau de forma.
Aceste semne nu sunt o dovadă certă a melanomului, însă orice modificare trebuie semnalată medicului dermatolog cât mai repede posibil. Dintre toate semnele de alarmă cel mai important este E – evoluţia. Orice schimbare a mărimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente: sângerarea, mâncărimea, apariţia de cruste, înseamnă un posibil pericol.
In general, o ingrijire si o inspectie constiincioasa a pielii, precum si evitarea expunerii excesive a pielii unor factori de risc te pot ajuta sa preintampini sau sa descoperi la timp eventualele probleme legate de dezvoltarea anulitelor. O alunita sau o pata pe piele care devine dintr-odata dureroasa constituie un motiv de ingrijorare. La fel stau lucrurile si in cazul leziunilor deschise care nu se vindeca de la sine.
Dar durerea nu este singurul simptom pentru care trebuie sa mergi la dermatolog pentru un control amanuntit. Senzatia de mancarime sau cresterea sensibilitatii la atingere pot indica si ele existenta unor probleme. In cazul in care intervin tulburari de pigmentatie si la nivelul pielii din jurul unei alunite care si-a modificat de curand coloratia, mergi imediat la medicul dermatolog.

Inspecteaza pielea cu atentie

Toate aceste informatii pot parea coplesitoare, asa ca, pana la urma, hai sa vedem concret cum iti poti inspecta si proteja pielea intr-un mod cat mai eficient. Daca ai suferit in trecut de cancer de piele sau in istoricul familial s-au inregistrat sau exista inca astfel de cazuri, atunci se recomanda sa inspectezi in amanunt starea pielii o data pe luna. Poate fi de ajutor sa fotografiezi alunitele de pe corp, intrucat astfel poti determina mai usor daca acestea au crescut sau nu de-a lungul timpului. In plus, aceste inregistrari foto pot fi de folos dermatologului tau, in cazul in care acesta decide sa tina o evidenta clara a zonelor cu probleme.
Melanomul poate fi tratat rapid atunci cand este depistat din timp. Pune in aplicare aceste sfaturi pentru a-ti proteja pielea.

Ce se întâmpla când se lezează o alunita?

Chiar şi cele inofensive se pot transforma în tumori cancerigene dacă sunt lezate. Puteţi evita acest risc dacă mergeţi la medic pentru a le îndepărta chirurgical.

Dacă v-aţi zgâriat sau v-aţi rupt din greşeală o aluniţă, mergeţi la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident, aceasta fiind considerată o urgenţă medicală.

Dacă resturile leziunii nu sunt îndepărtate chirurgical în scurt timp de la rupere, riscaţi să dezvoltaţi cancer, indiferent de natura aluniţei respective. Medicii spun că numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) din acest motiv a crescut, din cauza întârzierii cu care oamenii se prezintă la spital.

Surse: mai multe pe evz.ro/va-rupeti-o-alunita-ce-riscati-979546.html infoalert.ro/2015/10/15/ai-alunite-pe-corp-afla-care-dintre-ele-sunt-periculoase-si-cresc-riscul-aparitiei-cancerului-de-piele/

Loc de comentat